fbpx

Младите Можат

ПОВИК ЗА ЕСК ВО ПОЛСКА

Сакаш да доживееш ново искуство во твојот живот? Подготвен/а си да започнеш ново поглавје кое ќе ти донесе нови искуства? Сметаш дека одлично ќе се снајдеш во работа со деца? Или едноставно сакаш да видиш каков е животот надвор од границите на нашата држава? Ова е одлина можност за тебе. Веруваме дека не сакаш да пропуштиш вакво незаборавно искуство. ????Отворен е повик за ЕСК во Полска???? ????Каде? Во централна Полска, во градот Kielce. ????Кој? Сите заинтересирани на возраст од 18 до…

0
Read More

Преку младински активизам до нов дизајн на игралиштето во ОУ „Петар Поп Арсов“ [Младинска Локална Банка-Карпош]

Овој проект е слика дека група млади од разни возрасти со многу ентузијазам и посветеност можат преку многубројни активности да го подигнат нивото на свесност за придобивките од младинскиот активизам во својата околина. Како млади луѓе кои постојано се стекнуваат со ситуации кои што предизвикале желба за промена, честопати сме се сретнувале со предизвик на каков начин може активно да придонесеме позитивни решенија во околината во која живееме. Па така, претставниците на одборот на младинската локална банка – Карпош, добија…

0
Read More

Колку е „секси“ да се зборува за менталното здравје?!

Младите Можат како организација е препознатлива по своите напори за актуелизација на темата ментално здравје. Но, ајде да направиме ретроспектива како се започна и што се е направено и постигнато на тема МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ. Пред околу 4 години зборувајќи за предизвиците со кои се соочуваат младите сосема случајно ја споменавме и темата ментално здравје. Се почна од моментот кога сфативме дека ментално здравје во нашето општество веднаш се асоцира со ментални состојби и болести. Во истиот период и нашите членови…

0
Read More

И Што Сега?!- [ПРОГРАМА ЗА КАРИЕРНО НАСОЧУВАЊЕ НА СРЕДНОШКОЛЦИ]

Денешните средношколци, а утрешните вработени, ќе конкурираат на глобалниот пазар на трудот, ќе менуваат неколку работни места во текот на работниот век, ќе бидат ценети и платени според нивната ангажираност и според придонесот во остварувањето на компаниските цели, а не според минатиот труд или според квалификациите. Идниот свет на работа нуди многу повеќе можности. Достапноста на информациите и на новите технологии им го нудат светот на дланка на идните генерации. Затоа младите и нивните родители се исправени пред предизвикот да…

0
Read More

[Повик за Еразмус + младинската размена] “Creating Dialogue” во Отроковице, Република Чешка

Во време на зголемување на радикализацијата и насилен екстремизам во Европа, улогата на едукациски, интеркултурен и интеррелигиски дијалог е од голема важност за промовирање на почит кон различностите, која ќе предизвика мирен соживот. Младинската размена има за цел да создаде позитивни искуства за интеркултурни средби кои ќе помогнат во превенција на радикализација и  промоција на разбирање, соработка и заедничка почит, потребни за квалитетно взаемно живеење. Проектот ќе соедини 42 млади од Северна Македонија, Чешка, Шпанија, Полска,  Грција, Италија и Турција…

0
Read More

И Што Сега?!- [ПРОГРАМА ЗА ВРАБОТЛИВОСТ НА СТУДЕНТИ]

Да се биде успешен во денешниот современ свет бара совладување на нов збир од знаења и способности, кои го отсликуваат XXI век како современо место за живеење, но и ги задолжуваат вработените да бидат добро образовани и да поседуваат флексибилност и способност да се соочат со постојаните промени во знаењето и во потребните вештини. Денешните студенти, а утрешните вработени, ќе конкурираат на глобалниот пазар на трудот, ќе менуваат неколку работни места во текот на работниот век, ќе бидат ценети и…

0
Read More

[Јавна расправа] Младите во фокусот на кандидатите за градоначалници

Дали младите се фокус во програмите на кандидатите за градоначалници за град Скопје? Кои конкретни мерки и политики ги предвидуваат за младите? Дали постои истражување кое ги покажува реалните потреби на младите? Веруваме дека имате многу прашања кои се уште не ви се одговорени. Веруваме дека имате потреби во рамки на вашата заедница кои се уште не се задоволени. Веруваме дека имате ветувања кои се уште не се исполнети. Веруваме дека знаете што е тоа што ви треба вам како…

0
Read More

Искуство кое ти го менува животот [ Back2Basics 2021; младинска размена ]

На 7-ми август започна младинска размена Back to Basics, која веќе традиционално се одржува во Омен, Холандија. Тројца млади од нашата држава имаа можност да присуствуваат на размената која им го променила животот. Во продолжение можете да прочитате какво е искуството на Борјан.  За мене, а и за добар дел од македонскиот тим, ова беше прво какво било искуство со младинските размени подржани од Еразмус+ програмата на Европската унија и верувам дека токму поради Бек ту Бејсикс, нашите стандарди за…

0
Read More

[Повик за млади] Приклучи се на Social Day

Сакаш практично искуство за тоа што го учиш? Или пак сакаш на еден ден да ја искусиш професијата од твоите соништа? А можеби едноставно ти треба промена од вообичаеното училишно или студентско секојдневие… Веќе 12 години активно работиме со млади како тебе, млади кои имаат желба да работат на својот личен раст и развој, еден од проектите преку кои се трудиме да го оставриме тоа е Social Day. Преку Social Day, на 10 ноември ќе ти овозможиме еден училишен/студентски ден…

0
Read More

[Повик за Еразмус + младинската размена] ‘Stop Eco Time” во GÁNT, Унгарија

Дали навистина се случува глобално затоплување? Кој е виновен? Ако климатската криза е толку итно прашање, зошто зелената партија е толку малку застапена во Европскиот парламент? Дали е корисно да им кажеме НЕ на пластичните чаши и сламки? Одговор на овие прашања ќе добиете на Еразмус + младинската размена ‘Stop Eco Time” во GÁNT, Унгарија, која ќе се одржи од 19ти до 26ти септември. Преку креативните работилници, дискусии и дебати, проектно планирање и игри, учесниците ќе бидат запознаени со главните…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти