fbpx

Проекти

More Than Activism!

Искуството што ни го носи секоја година, секој проект, не води до тоа постојано да се подобруваме и да бараме нови и подобри начини како да им пристапиме на младите. Тоа се случува и со проектот More than…activism! . Преку овој проект ќе создадеме тимови од млади луѓе кои волонтираат и спроведуваат иницијативи за теми кои се моментално релевантни и кои се однесуваат на одреден младински предизвик во нашето општество. Исто така, ќе ги инспирираме младите луѓе да бидат свесни…

0
Read More

Social Day 2022

Social Day, добро познат концепт во нашата држава кој по втор пат ќе овозможи општество во кое младите се лидери на сегашноста и иднината. На 9 Ноември 2022г. Social Day ја продолжува својата мисија. Овој пат, во Скопје, Штип, Битола и Охрид ќе се оствари соработка помеѓу младите и бизнис заедницата. Од една страна младите ќе бидат дел од општествената промена , а од друга страна бизнис заедницата ќе биде „ин“ и ќе додели дневница за поголем младински фонд. Идејата…

0
Read More

SOCIAL DAY конечно е реалност

„Активно граѓанство, солидарност, волонтирање, кариерен развој, општествена одговорност, младински фонд, поддршка, соработка, одржливост. Уникатен концепт, добро познат на глобално ниво, моќна алатка за солидарност и општествена одговорност, кој на 10ти ноември 2021г. за прв пат ги обедини младите и возрасните во нашата земја. Ден кога 80 средношколци од Северна Македонија стекнаа искуство за работата која отсекогаш ја посакувале, а истовремено се ангажираа во заедницата за да им овозможат на своите врсници подобра положба во земјата. Ден кога 30 општествено одговорни…

0
Read More

Social Day 2021

„Активно граѓанство, солидарност, волонтирање, кариерен развој, општествена одговорност, младински фонд, поддршка, соработка, одржливост. Уникатен концепт, добро познат на глобално ниво, моќна алатка за солидарност и општествена одговорност, кој ги обединува сите млади со една цел. Ден кога ќе стекнете искуство за работата којашто отсекогаш сте ја посакувале, а истовремено ангажирајќи се во заедницата за овозможување на подобра положба на младите во земјата.“ Дали ова ти звучи познато? Тоа е реченицата со која минатата година го најавиваме првиот Social Day во…

0
Read More

Ментално здравје – сега е моментот!

Нашето четиригодишно искуство во спроведување и поддршка на иницијативи за промовирање на важноста на менталното здравје на младите и сите предизвици со кои се соочивме, ја истакнаа потребата да се влијае на темата преку сеопфатен систематски пристап. Иако темата почнува да се актуелизира кај младите, таа е се уште табу за поширокото општество. Причините за ваквите согледувања може да се најдат во различните средини кои ги опкружуваат младите. Проектот “Ментално здравје – сега е моментот” е осмислен да го промени…

0
Read More

Младински локални банки

„Идентификувај — Инспирирај — Делувај“ – пристап кон младинските проблеми по кој Младите можат е позната и на основа на кој до сега се имплементирани голем број успешни проекти. Од септември, 2020та година започна уште еден едногодишен проект во рамките на организацијата преку кој ќе ги идентификуваме младинските потреби и предизвици на локално ниво и ќе ги инспирираме младите, по што тие ќе делуваат за адресирање и решавање на истите. Проектот се спроведува на локално ниво, во општините Карпош, Аеродром…

0
Read More

Час за час – новата дигитална платформа која ти овозможува да се поврзеш со заедницата

Секоја заедница си има луѓе кои можат да си помогнат едни на други и да ни го направат животот подобар. Секако, и ти си дел од тие луѓе и можеш да помогнеш некому. Но, како да направиме систем во којшто ќе ги споделуваме нашето време, знаење и желба за да си помогнеме меѓусебно? Временска банка претставува концепт кој им помага на членовите на заедницата меѓусебно да ги споделуваат работите што уживаат да ги прават, притоа користејќи го времето, наместо пари,…

0
Read More

[Иницијативи] Младински лидерски иницијаитви

Проектот Младински лидерски иницијативи е во втората фаза на спроведување. На овогодинешното 4то издание на проектот поддржан од УСАИД, покрај стекнатата едукација преку неформално образование, 20тина млади формираа три тимови кои што во наредните три месеци треба да основаат свои иницијативи и да постигнат одредена цел Септемвриските подготовки поминаа одлично и тимовите од „Лидерски“ се подготвени за реализација на своите иницијативи! Во следниот период ќе ги следиме нив и нивните постигнувања. Тимовите ќе работат на 3 различни теми, но со…

0
Read More

„Млади на иста фреквенција“ | Соопштение за почеток на нов проект

Од почетокот на јуни, започнува проектот „Млади на иста фрекфенција“ кој има за цел подобрување на видливоста, транспарентноста и отчетноста на Здружение на граѓани Младите можат преку воспоставување на долготрајни механизми кои ќе овозможат зајакнување на организацијата во независен и влијателен актер во граѓанското општество. Целите на овој проект се во корелација со една од поставените цели во годишниот акциски план на Младите можат која е посветена на вредности, принципи и одржливост при извршното работење. Со овој проект ќе обезбедиме…

0
Read More

Младинска иницијатива „Обединети со различностите“ во Кочани | Програма за локален активизам Младински локални иницијативи

Младинската иницијатива „Обединети од различностие“, со низа активности кои ќе се спроведат во периодот од мај до јули, се трудат да постигнат подобар соживот и да ги прифатат мегусебните различности. Пикник, ораторска вечер, поетски и филмски конкурси и фудбалски натпревар се само дел од репертоарот кој има за цел  да ги спои сите луѓе од Кочани, без разлика на националноста, полот, верата и потеклото. „Обединети од различностите“ веруваат дека време е да се поништат границите и да се дејствува како…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти