fbpx

Настани

Social Day по втор пат во нашата држава

Social day е ден кога младите луѓе заменуваат еден ден на училиште за работа која тие ја бираат, односно младите донираат дел од своето време и својата дневница за младински проекти. На 9ти Ноември 2022, по втор пат во нашата држава се реализираше Social Day. Ден кога 90 средношколци беа дел од општествената промена и активистичко движење, каде што преку 8 часа работа на различни позиции овозможија промена и придонесоа кон остварување на проекти создадени од и за млади. Ден…

0
Read More

[Конференција] Да си посакаме подобро ментално здравје во новата учебна година

Менталното здравје е клучен дел од општата добросостојба на децата и адолесцентите. Средношколците, како специфична социо-демографска категорија која проаѓа трансформативна фаза од психолошки, социјален и економски карактер, се посебно ранливи на акутни и хронични нарушувања на нивното ментално здравје. Сепак, пристапот на средношколците кон услуги кои ќе им овозможат да го подобрат менталното здравје е ограничен. На ден 31.08.2022 во просториите на Europe House Skopje беше организирана конференција „Да си посакаме подобро ментално здравје во новата учебна година“. На почетокот…

0
Read More

„Дали образовниот систем гради целосни личности?“- Што покажуваат анализите и какви програми се потребни за подобрување на состојбата

На ден 22.06.2022 во просториите на Рагуза 360 беше организирана конференција „Дали образовниот систем гради целосни личности?“ на која беа претставени спроведените анализи на тема ментално здравје и кариерно советување. Присутните беа запознаени со моменталната состојба во нашата држава. „Она што го заклучивме од нашата анализа за ментално здравје е дека во училиштата недостасуваат програми за превенција на ментални нарушувања кај младите. Покрај тоа училишниот психолог кој треба да има главна улога во подобрување на менталната добросостојба, сеуште служи како…

0
Read More

[ Конференција ] „Дали образовниот систем гради целосни личности?“

Датум: 22.06.2022 Време: 12:00 часот Локација: Рагуза 360, Скопје Главната цел на проектот “All for You(th)!” е да се зајакне образовниот систем во Северна Македонија со прифатени политики за сервиси за ментално здравје, функционални програми за кариерно советување и зајакнати животни вештини кај младите.  Во насока на тоа, Младите можат подготви неколку програми со повеќе различни активности кои ќе ја постигнат оваа визија: програма за ментално здравје, програма за кариерно советување и програма за младинско учество и активизам. Програмите се…

0
Read More

[Завршен настан] Ментално здравје-сега е моментот

На 02ри Март се одржа завршниот настан за презентирање на документот за јавна политика – Ментално здравје – сега е моментот. Се водеше дискусија помеѓу психолог- М-р Тиана Ивановска, наставник-Д-р Фанче Јошевска и Ева Цветковска – претседателка на УСС на УКИМ на теми кои се опфатени во документот за јавна политика како и предлози за подобрување на менталното здравје кај младите. Настанот беше отворен од М-р Марко Ѓоргиевски (директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност) и  Дијана…

0
Read More

[Јавна расправа] Закон за младинско учество и младински политики

На 15ти Декември се одржа јавна расправа за тема Закон за младинско учество и младински политики. Претставници на три скопски општини беа запрашани Што е до сега направено и што планираат новите градоначалници да направат во наредните 4 години? За време на јавната расправа сите присутни млади имаа можност да согледаат колку законот за младинско учество и младински политики е во фокусот на новите градоначалници на општините Аеродром, Гази Баба и Кисела Вода. Општината тоа што мора да го понуди…

0
Read More

[Јавна расправа] Младите во фокусот на кандидатите за градоначалници

Дали младите се фокус во програмите на кандидатите за градоначалници за град Скопје? Кои конкретни мерки и политики ги предвидуваат за младите? Дали постои истражување кое ги покажува реалните потреби на младите? Веруваме дека имате многу прашања кои се уште не ви се одговорени. Веруваме дека имате потреби во рамки на вашата заедница кои се уште не се задоволени. Веруваме дека имате ветувања кои се уште не се исполнети. Веруваме дека знаете што е тоа што ви треба вам како…

0
Read More

[Open call] Fear of missing out – International workshop

Once again, NGO Youth Can from North Macedonia and NGO Youth ID from France are organizing an online international workshop about the fear of missing out and how we can deal with the pressure from it. If you ever felt FOMO, you want to know how to deal with it and learn what actually FOMO is, then this workshop is just for you! On the 29th of June starting from 19.30h CEST ( Central European Summer Time) on the web…

0
Read More

[Панел дискусија] Ментално здравје – сега е моментот!

Почитувани, Чест ни е да Ве поканиме на панел диксусијата „Влијанието на различните средини врз менталното здравје на младите“, на која експерти ќе говорат за влијанието од три различни аспекти. Регионалниот настан во Скопје има за цел да ја подигне свеста за важноста на влијанието на образовниот систем, семејството и врсниците врз развојот на младите преку споделување на знаењето на експертите и собирање на информации преку тркалезна маса на чија основа потоа ќе се креира документ за јавни политики. Дополнително,…

0
Read More

[Повик за учесници] Онлајн работилница на тема: “Како менталното здравје ми стана приоритет?”

Не е секогаш лесно да објасниме како се чувствуваме…Зарем не? Нашите емоции, чувства, погледот кон нештата, па дури и кон самите себеси… Тие постојано се менуваат. Како би опишал што значи да бидеш ти? Или што се случува во твојата глава? Што е ментално здравје? Што е потребно за да го негуваш твоето ментално здравје?   Ситуацијата ни налага да се грижиме за нашето ментално здравје повеќе од било кога. Токму заради тоа како дел од изолацискиот #МаратонЗаМенталноЗдравје, објавуваме повик…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти