fbpx

Искуства на младите што можат

Младинска размена во Шпанија „Small steps everyday”-Искуство

Јас и 5 други млади луѓе од Македонија ја имавме честа да земеме учество во проектот „Small steps everyday”, во Кампано и Херез де ла Фонтера, Шпанија. Во период од 12 дена имавме прилика, покрај прекрасната септемвриска клима во овој јужен предел, да стекнеме нови позитивни навики во нашите животи.- вели Дарко Милошевски. Проектот беше поделен на две локации, Кампано и Херез. Кампано, мал локален кампус, изолиран од градските центри и бучав беше одличен старт на програмата. Секое утро започнуваше…

0
Read More

Back2Basics ’22- Искуства на младите кои за 14 дена запознаа нова страна на себе си

Back2Basics ’22, повторно Холандија, повторно Оммен, повторно авантура, искуство кое се памети и животни лекции кои, не знам каде на друго место може да се научат- ова е генералниот коментар на младите по враќањето од младинската размена во Холандија која траеше 14 дена. Со вас споделуваме фотографии и нивни впечатоци. Размената Back to Basics беше одлично искуство. Се запознав со многу личности од различни земји и потекла и создадов многу долгорочни пријателства. Научив многу за културите низ Европа, и воедно…

0
Read More

5ти Декември [ Меѓународен ден на волонтерството ]

АКО САКАМЕ ДА НАПРАВИМЕ ПРОМЕНИ, МОРА ДА ДЕЈСТВУВАМЕ ЗА ТИЕ ПРОМЕНИ ДА СЕ СЛУЧАТ. Волонтерството е едно од основните активности кои младите треба да ги превземаат за да се развијат себе си. Во моментот кога една млада личност одлучува да стане волонтер, значи дека личноста станува свесна за потребите на општеството. Таа млада личност го идентификува начинот преку кој сака позитивно да влијае врз луѓето околу себе. Младите Можат како организација, повеќе од 12 години посветено работи и создава програми…

0
Read More

[Social Day 2021] Искуства на млади и компании

„Активно граѓанство, солидарност, волонтирање, кариерен развој, општествена одговорност, младински фонд, поддршка, соработка, одржливост. Уникатен концепт, добро познат на глобално ниво, моќна алатка за солидарност и општествена одговорност, кој на 10ти ноември 2021г. за прв пат ги обедини младите и возрасните во нашата земја. Ден кога 80 средношколци од Северна Македонија стекнаа искуство за работата која отсекогаш ја посакувале, а истовремено се ангажираа во заедницата за да им овозможат на своите врсници подобра положба во земјата. Ден кога 30 општествено одговорни…

0
Read More

Избрана Најдобрата фотографија од Social Day

Во периодот од 12ти до 19ти Ноември спроведовме натпревар за Најдобра фотографија од Social Day. На самиот почеток од натпреварот имаше вкупно 32 фотографии. Преку гласање на инстаграм стори беа избрани две фотографии кои се натпреваруваа во последната (одлучувачка) фаза. Најмногу гласови доби фотографијата на Илина Сандева. Таа беше волонтер во Боров Дол-рудник Бучим, на работната позиција главен енергетичар. Разговаравме со Илина за да сподели искуство за нејзината работна позиција во текот на Social Day. 1. Сподели го твоето искуство…

0
Read More

Пружена шанса која не се одбива [Искуство од Еразмус+ проекти]

Искуство од размена во Чешка „Fairytale of Erasmus world“ Едно од најубавите искуства во животот беше токму оваа размена од Еразмус+ која се случуваше во Чешка. Авантури, забава, стекнување на нови искуства и вештини, едноставно незаборавно нешто. Ние, како претставници на нашата земја, ја претставивме Македонија гордо и достоинствено. Но, таму сите земји бевме едно. Споделувавме искуства, идеи, дружби, сеќавања, знаења, незаборавни моменти…   Искуство од размена во Полска „Step Towards Meaningful Youth Participation“ Од 06. до 14 септември се…

0
Read More

Преку младински активизам до нов дизајн на игралиштето во ОУ „Петар Поп Арсов“ [Младинска Локална Банка-Карпош]

Овој проект е слика дека група млади од разни возрасти со многу ентузијазам и посветеност можат преку многубројни активности да го подигнат нивото на свесност за придобивките од младинскиот активизам во својата околина. Како млади луѓе кои постојано се стекнуваат со ситуации кои што предизвикале желба за промена, честопати сме се сретнувале со предизвик на каков начин може активно да придонесеме позитивни решенија во околината во која живееме. Па така, претставниците на одборот на младинската локална банка – Карпош, добија…

0
Read More

Колку е „секси“ да се зборува за менталното здравје?!

Младите Можат како организација е препознатлива по своите напори за актуелизација на темата ментално здравје. Но, ајде да направиме ретроспектива како се започна и што се е направено и постигнато на тема МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ. Пред околу 4 години зборувајќи за предизвиците со кои се соочуваат младите сосема случајно ја споменавме и темата ментално здравје. Се почна од моментот кога сфативме дека ментално здравје во нашето општество веднаш се асоцира со ментални состојби и болести. Во истиот период и нашите членови…

0
Read More

Искуство кое ти го менува животот [ Back2Basics 2021; младинска размена ]

На 7-ми август започна младинска размена Back to Basics, која веќе традиционално се одржува во Омен, Холандија. Тројца млади од нашата држава имаа можност да присуствуваат на размената која им го променила животот. Во продолжение можете да прочитате какво е искуството на Борјан.  За мене, а и за добар дел од македонскиот тим, ова беше прво какво било искуство со младинските размени подржани од Еразмус+ програмата на Европската унија и верувам дека токму поради Бек ту Бејсикс, нашите стандарди за…

0
Read More

Предизвик и авантура која не се заборава! [Еразмус+ тренинт во Полска]

Крајот на месец  јануари за тројца активни млади претставуваше вистински предизвик и авантура која не се заборава! Во периодот од 30.01.2010 до 08.02.2020 беше реализиран Еразмус+  проект на кој учествуваа Елена, Ана и Иван заедно со уште други 21 млади луѓе од 8 различни земји.  Тренингот на тема ,, Process of changes” , оддржан во Јавор, Полска  претставуваше  вистински предизвик и авантура за тројца млади претставници од Македонија.  Секој ден беше различна можност за сите млади да научат нешто повеќе…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти