fbpx

Младите Можат

Среќен ден на млади!

Во 1999 година, Обединетите нации решија дека има потреба секоја година да се одбележува ден на младите, ден на кој што граѓаните низ целиот свет јасно и гласно ќе ги споделат проблемите и предизвиците со кои се соочуваат младите сегде. Тој ден е 12 август. Пред малку повеќе од една година ве повикавме на акција користејќи ја следната изјава „Млади, дали размислувавте што ќе правите оваа есен, по враќањето од летните забавни одмори? Хм, веројатно веднаш помислувате на добро познатото…

0
Read More

[ Повик за Еразмус + младинска размена ] “Fairytale of Erasmus – world” во Соботин, Република Чешка

“Fairytale of Erasmus – world” е Еразмус + младинска размена која ќе се одржи од 2 до 10 октомври 2021 година во Соботин, Република Чешка, преку која им се дава можност на млади од различни профили да рефлектираат за различноста, меѓу-културниот и меѓу-религискиот дијалог преку бајки, да се запознаат со различни методи на неформално образование со цел да се подигне свеста за човековите права и да се поттикне развој на потребни меки вештини во нивниот личен и професионален живот. Преку…

0
Read More

[ Повик за учесници ] Еразмус + тренинг Design your impact во Омен, Холандија

  Design your impact е тренинг програма која нуди иновативен пристап за лидерство и фасилитација на групи како дел од младинска работа. DIY ќе се одржи од 16ти до 24ти октомври во Омен, Холандија, а е имплементиран од Cherry International. Методологија која ќе се користи во текот на тренингот: Experimental learning Informal learning Learning by submerging Communication models Body awareness methods Coaching Theater and dance Program design             Целите на тренингот се: Учесниците да станат…

0
Read More

[ПОВИК ЗА РАБОТИЛНИЦИ] Катче за ментално здравје

Зошто е важно да се грижам за менталното здравје? Дали физичкото здравје е поважно од менталното здравје? Како да се грижам за моето ментално здравје? Што се тоа емоции и чувства? Зошто е важно да ги вербализирам моите емоции и чувства? Како начинот на кој комуницирам влијае врз моите врски? Како да ги негувам врските? Какви промени ми се случуваат? Дали промените влијаат врз квалитетот на мојот живот и благосостојбата? На кој начин различните околности влијаат врз мене?… Прашања и…

0
Read More

[Open call] Fear of missing out – International workshop

Once again, NGO Youth Can from North Macedonia and NGO Youth ID from France are organizing an online international workshop about the fear of missing out and how we can deal with the pressure from it. If you ever felt FOMO, you want to know how to deal with it and learn what actually FOMO is, then this workshop is just for you! On the 29th of June starting from 19.30h CEST ( Central European Summer Time) on the web…

0
Read More

[ Повик за учесници ] Еразмус + Младинска размена Back to Basics во Омен, Холандија

  Дали се сметаш себе за тимски играч?  Дали си навистина толку социјален/на колку што мислиш дека си?  Решавање на проблем во тим или наоѓање компромис, дали ќе успееш? Back to basics е една од најпопуларните размени на која Младите можат се партнери, се фокусира на комуникација и соработка и се одржува веќе традиционално неколку години по ред во Омен, Холандија, а оваа година датумите се од 7ми до 23ти август 2021. Учество земаат 11 држави и тоа Холандија, Италија,…

0
Read More

[Повик за работодавачи] Понуди работна позиција за Social Day

Веруваме дека младите заедно со вас, работодавците, можат да станат двигатели на општествените промени во нивната локална и глобална заедница. Дали сакате да бидете дел од првиот Social day во нашата земја и да ги поддржите младите во нивниот сон да го направат општеството подобро место за живење? Доколку одговорот е да, тогаш ние Ви ја претставуваме совршената можност за взаемно дејствување со младите за една заедничка цел – позитивни промени и развој на општеството. Што е Social Day или…

0
Read More

[ Повик за проекти ] Младински Локални Банки Ѓорче Петров

Со младинската банка Ѓорче Петров, со поддршка на Младите можат и Општина Ѓорче Петров , управуваат 6 членови на Одборот за младинската банка, кои се млади луѓе на возраст од 15 до 30 години, избрани на јавен повик и обучени да ја водат програмата за мали грантови. Членовите на Одборот, врз основа на приоритетите и потребите на младите, може да распишат конкурс и да одлучуваат за финансирање на проекти на неформални групи на млади во општината. Фонд на Младинската банка…

0
Read More

[ Повик за проекти ] Младински Локални Банки Карпош

Со младинската банка Карпош, со поддршка на Младите Можат и Општина Карпош , управуваат 7 членови на Одборот за младинската банка, кои се млади луѓе на возраст од 15 до 30 години, избрани на јавен повик и обучени да ја водат програмата за мали грантови. Членовите на Одборот, врз основа на приоритетите и потребите на младите, може да распишат конкурс и да одлучуваат за финансирање на проекти на неформални групи на млади во општината. Фонд на Младинската банка за проекти…

0
Read More

[ Повик за проекти ] Младински Локални Банки Аеродорм

  Со младинската банка Аеродром, со  поддршка на Здружение на граѓани „Младите можат“ Скопје и Општина Аеродром, управуваат 6 членови на Одборот за младинската банка, кои се млади луѓе на возраст од 15 до 30 години, избрани на јавен повик и обучени да ја водат програмата за мали грантови. Членовите на Одборот, врз основа на приоритетите и потребите на младите, може да распишат конкурс и да одлучуваат за финансирање на проекти на неформални групи на млади во општината. Фонд на…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти