fbpx

Настани

Мотивациски викенд 6

6ти по ред, традиционален Мотивациски викенд – Викенд наменет за мотивација, инспирација, вмрежување, поттик и успех. 8ми и 9ти ноември, 2019та година беа двата дена наменети токму за овој настан, а салата Империјал во Македонската опера и балет повторно беше жариште каде повеќе од 150 млади имаа можност да го почувствуваат нерамномерниот, динамичен пулс на мотивацијата. Целта на Мотивациски викенд уште од неговата прва реализација е да ги мотивира младите да работат на себе, на приватен и професионален план, преку…

0
Read More

Лидерски камп 4 | Проект: Младински лидерски иницијативи 4

Со четвртото издание на „Младински лидерски иницијативи“ 20 млади луѓе го разбудија лидерот во себе. Во текот на седумте дена кои учесниците ги поминаа во одморалиштето „Мајски цвет“ во Струга работеа на темите за себе спознавање и тимска работа, кои се меѓу главните квалитети на еден добар лидер. Во ова помогнаа обучувачите Марија Стефанова и Деспина Стојановска кои неуморно го пренесуваа своето знаење кое го имаат стекнато во текот на нивната успешна психолошка кариера. Учесниците со целосно внимание ги пратеа…

0
Read More

Панел дискусија: Кариерно насочување преку концептот „Job Shadowing” | Иницијатива Umbra

На ден 05.06.2019 (среда) во 18:00 часот во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент се одржа настан од страна дел од активното членство на „Младите можат“. Имено, настанот во прашање беше панел – дискусија на тема „Кариерно насочување преку концептот „job-shadowing““ и истата беше организирана од страна на членовите на тимот „Umbra“, иницијативата за „job-shadowing“. На панел – дискусијата беа проследени мислењата и искуствата во врска со темата на следните говорници: 1. Христина Рунчева, универзитетски професор 2. Ивана Маринчек…

0
Read More

Плати кафе со уметност | Младинска иницијатива во Кочани | Проект Младински локални иницијативи

Саботата (01.06.19) и сончевото време во Кочани беа искористени многу креативно и продуктивно од страна на тимот кој ја имплементира младинската иницијатива „Обединети со различностите“ и од страна на младите во Кочани! Концептот на настан беше таков да младите го „плаќаа“ своето кафе преку творба, есеј или цртеж кои ги изработија таму. Темата на која младите уметнички се изразуваа беше дискриминација и насилство. Настанот беше наменет за сите млади луѓе, беше поддржан од општина Кочани, а сите потребни материјали беа…

0
Read More

„Една идеја – Една цел“ | Работилница | Проект Младински локални иницијативи

На ден 22.05.2019 (Среда) во Локалната библиотека “Гоце Делчев” Велес, се одржа настанот “Една идеја, една цел” организиран од младинската локална иницијатива “Биди Промената”. На настанот учествуваа средношколци од стручните училишта “Коле Неделковски” и “Јовче Тесличков”, и велешката гимназија. Учесниците беа поделени во две групи и мапираа проблеми од областа на животна средина и волонтеризам. Решенијата што ги смислија ќе бидат реализирани понатаму. Останете во тек, наскоро ќе ви ги најават активностите кои произлегоа од оваа работилница! Работилницата е во…

0
Read More

Трибина „Нашата волонтерска приказна“ | Проект Младински локални иницијативи

?Со цел овозможување на мотивација и повеќе информации за волонтерството, што значи да се членува во граѓанска организација и да се биде дел од младински акции, тимот кој ја имплементира младинската локална иницијатива “Биди промената” организираше трибина за младите во Велес. ?‍♂️?‍♀️Трибината беше насловена “Нашата волонтерска приказна”. Пред многубројните присутни, поголемиот дел од нив ученици од основните и средни училишта од Општина Велес, најпрво се обрати градоначалникот на општина Велес, г-дин Аце Коцевски со поздравен говор и охрабување за младите…

0
Read More

[Галерија] Инфо сесии за “Job shadowing” на тимот Umbra одржани и во други средни училишта!

Тимот Umbra од активното членство на Младите можат продолжува со одржување на инфо сесиите за ‘job shadowing’. На 22.04 2019, се одржаa 4 инфо сесии во следниве средни училишта:  “СОУ Георги Димитров”, “СОУ Јосип Броз – Тито” и “СОУ Гимназија Раде Јовчески – Корчагин”. За време на сесиите се дискутираше за концептот на “job shadowing” во склоп на темата за кариерна ориентација во која учениците покажаа голем интерес и веднаш ја сфатиле суштината и ефикасноста на “job shadowing”. Заклучоците од…

0
Read More

Инфо сесија за “Job Shadowing” во СУГС Г. Георги Димитров | Umbra, иницијатива за “Job Shadowing” на активното членство

На 15.04 2019, се одржа првата инфо сесија на тимот Umbra од активното членство на Младите можат во СУГС Гимназија „Георги Димитров”. За време на сесијата се дискутираше за концептот на “Job shadowing” во склоп на темата за кариерна ориентација за кој ученците покажаа голем интерес и веднаш ја сфатија суштината и ефикасноста на истиот. Заклучоците од самата сесија беа дека овој метод може да им помогне во иднина за градење на нивната кариера и дека може многу да се…

0
Read More

Не се фолирај, ВОЛОНТИРАЈ! | Епизода 1 | Иницијатива за неформално образование и волонтерство на активното членство

  “Не се фолирај, волонтирај!” е иницијатива спроведена од страна на 8 ентузијастични млади, воедно активни членови на Младите Можат, која е наменета да допре до тинејџерите кои не се запознаени со придобивките од волонтирање и неформално образование. Преку кратко видео се обидуваат да го привлечат вниманието на своите врсници на начин кој знаат дека е највлијателен – социјалните мрежи, но секако ова видео не е крајот. Ова е можноста да се запознаете со Младенчо, кој своите денови ги троши…

0
Read More

#GoNuts | Дискусија за ментална култура | Иницијатива за ментално здравје на активносто членство

??Минатата среда, на 10ти април, 2019 г. со многу позитивна енергија и добро расположение во Цреша бар се одржа првиот настан организиран од тимот за Ментално здравје на активното членство на Младите можат – #GoNuts [Дискусија за ментална култура].? ??Настанот започна со вовед во менталната култура од страна на Проф. д-р Орхидеја Шурбановска – професор на Институт за психологија на Филозофскиот факултет во Скопје и Светлана Аспровска-Тодорович – психолог во средното училиште “Георги Димитров” во Скопје. Предавањето беше проследено со одговарање на…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти