fbpx

Настани

Не се фолирај, ВОЛОНТИРАЈ! | Епизода 1 | Иницијатива за неформално образование и волонтерство на активното членство

  “Не се фолирај, волонтирај!” е иницијатива спроведена од страна на 8 ентузијастични млади, воедно активни членови на Младите Можат, која е наменета да допре до тинејџерите кои не се запознаени со придобивките од волонтирање и неформално образование. Преку кратко видео се обидуваат да го привлечат вниманието на своите врсници на начин кој знаат дека е највлијателен – социјалните мрежи, но секако ова видео не е крајот. Ова е можноста да се запознаете со Младенчо, кој своите денови ги троши…

0
Read More

#GoNuts | Дискусија за ментална култура | Иницијатива за ментално здравје на активносто членство

??Минатата среда, на 10ти април, 2019 г. со многу позитивна енергија и добро расположение во Цреша бар се одржа првиот настан организиран од тимот за Ментално здравје на активното членство на Младите можат – #GoNuts [Дискусија за ментална култура].? ??Настанот започна со вовед во менталната култура од страна на Проф. д-р Орхидеја Шурбановска – професор на Институт за психологија на Филозофскиот факултет во Скопје и Светлана Аспровска-Тодорович – психолог во средното училиште “Георги Димитров” во Скопје. Предавањето беше проследено со одговарање на…

0
Read More

Семинар “Solidarity Action day Movement in Europe”

Тимот на извршната канцеларија на Младите можат од 15.03.19 до 17.03.19 учествуваше на семинар организиран од мрежата SAME во Lubeck, Германија. SAME е всушност кратенка за ‘Solidarity Action Day Movement in Europe’. Ова движење, започнато од неколку организации од различни земји од Европа, подразбира организирање на Ден на солидарноста (Solidarity Action Day). На овој ден средношколците, наместо да посетуваат редовна училиштна наставa, се ангажираат и работат на одредена работна позиција. Нивната плата од тој ден го формира фондот кој понатаму…

0
Read More

Мотивациски викенд 5

5ти по ред, традиционален Мотивациски викенд – Викенд наменет за мотивација, инспирација, вмрежување и успех. 24ти и 25ти ноември, 2018та година беа два дена наменети токму за овој настан, а салата Империјал во Македонската опера и балет повторно беше епицентар на повеќе од 180 млади кои имаа можност да го почувствуваат мотивацискиот пулс. Целта на Мотивациски викенд уште од неговата прва реализација е да ги мотивира младите да работат на себе, на приватен и професионален план, преку успешни луѓе кои…

0
Read More

Сѐ што слушаме [Едукативна работилница]

На 27.10.2018  во просториите на СУГС “Орце Николов“ се овозможи атмосфера исполнета со спонтаност и амбиција. Беше оддржана еднодневна работилница на тема музика и психологија – “Сѐ што слушаме“. Идејата за оваа работилница, која дојде токму од страна на фасилитаторот на истата – Лука Ѓоргиевски, успешно се организираше како настан од страна на неколку активни членови од тимот за ментално здравје на Младите можат. Благодарение на разбирањето на тоа колку се значајни овие теми да се разработат подетално, директорот од…

0
Read More

Студиска сесија “Отстранување на бариерите за граѓанско општество на младите за организирање и учество – Улогата на младинските совети за развој на младински политики”

Од 15 ти до 20ти октомври 2018 година во Европскиот младински центар на Советот на Европа во Будимпешта, Унгарија, се одржа студиска сесија на тема “Отстранување на бариерите за граѓанско општество на младите за организирање и учество – Улогата на младинските совети за развој на младински политики”. На настанот присуствуваа учесници од младинските совети на Србија, Латвија, Словенија, Турција, Азербејџан, Македонија, Украина, Романија, како и претставници на организации кои се директно поврзани со човековите права, меѓународните платформи и мрежи. Беа…

0
Read More

Работилница за финансиска писменост [Милионер без неколку нули]

На ден 28.09.2018 год. (среда) во просториите на Бизнис Академија Смилевски се одржа едукативна работилница на тема финансиска писменост кај средношколците – „Милионер без неколку нули“. Благодарение на отворениот поглед и желбата за описменување на младите во областа на менаџирањето на пари, по претходно испратено барање просторот беше отстапен за користење од страна на одговорните лица на Бизнис Академија Смилевски. Самата работилница беше организирана од страна на активното членство т.е. тимот за образование на Младите Можат. Тим од 4 млади ентузијасти:…

0
Read More

Едукативен камп за природни науки #EmbraceScience

„Зошто е небото сино? За што ќе ми се потребна хемијата или математиката ? Зошто Месечината ја гледаме во различни форми?“ Ова беа само дел од прашањата на кои 5те млади кои го организираа едукативниот камп за природни науки дадоа одговор. Дводневниот настан #EmbraceScience се одржа на 22ри и 23ти септември во СУГС Никола Карев, Скопје од 09:30 до 14:30 часот. Истиот беше смислен, организиран и реализиран од страна на 5 активни членови на Младите можат кои се дел од тимот за…

0
Read More

Еко здружување на Школка

Живеење без отпад не е само стил на живеење, туку тоа претставува филозофија на живеењето. Што значи тоа? – Користење на производи кои би биле реупотребувани, би биле долготрајни и би се рециклирале, како и купување на производи кои би ги задоволиле нашите основни потреби. Тимот на ViridiQ на 15.06 (недела) ја реализираше идејата за настан посветен на животниот стил без отпад со која победи на натпреварот Ослободи ја идејата. На нивната три-сегментна работилница ученсиците и посетителите научија како подобро…

0
Read More

Креативна работилница „Боите на мојот свет“

На ден 30.06.2018 год. (сабота) во просториите на ООУ „Александар Македонски” се одржа работилница на тема „Боите на мојот свет”. Просторот беше отстапен на користење од страна на Опшитна Аеродром, по претходно испратеното барање и состанок со одговорните лица од општината. Самата работилница претставуваше пилот проект како би функционирал SLAP културниот центар. Настанот беше предвиден да започне во 10:30 часот со регистрација на учесниците. Учесниците се пријавија на претходно подготвен повик, кој беше отворен до 29.06.2018 год. до 17 часот.…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти