Model European Union Zagreb 2016

13438879_987717211311691_8926955518512783460_n

Сакате да искусите од “прва рака” како се креира Европскито право и како се носат законски регулативи?

Model European Union Zagreb 2016 е конференција која ќе се случува во Загреб од 2-ри до 7-ми Октомври 2016.

Доколку сакате да си го проширите знаењето и да стекнете вештини поврзано со Европскиот парламент и креирањето на политики, тоа можете да го сторите преку вклучување во една од работните групи!

Оваа година покрај симулација на Европскиот парламент, на конференцијата ќе се формираат и работни групи кои ќе креираат предлог политики.
Нацрт предлозите од секоја од работни групи ќе бидат презентирани и извадени како заклучоци на финалната церемонија на MEUZ 2016.

Темите на работните групи за кои може да аплицирате се:

Working group 1: “Active youth employment schemes in the EU”
Working group 2: “Balancing the youth employment schemes with the aging European
Union”
Working group 3: “Policy proposals for the management of migration on the EU
borders”
Working group 4: ” Reduction of national emission of gas – how to keep up with others
in reaching the economic growth?”
Working group 5. “EU after BREXIT – policy direction in an integration crisis?”
Working group 6, “How to achieve the Common Foreign and Security Policy”
Working group 7, “Valorization of non-formal education – managing the job experience
gap in the labour market”
Working group 8 ” Positioning of the European Union with the big global actors, e.g.
US, Turkey etc. ”
Working group 9: “Saving EU from collapse – reform or a deeper integration”
Working group 10: “How to keep EU’s environment protection standards in the era of
new trade agreements”

СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ:

Можете да аплицирате со испраќање на кратка биографија (CV) и Мотивациско писмо на [email protected] (со назнака MEUZ2016 апликација за работна група) кое треба да содржи:

-За која работна група аплицирате
-Која е вашата генерална мотивација за учество
-Кое е вашето предходно искуство со темата на работната група за која аплицирате.
-Возраст

Контакт лице: [email protected]
Рок на аплицирање: 15.08.2016

30 минути до вселенска катастрофа!

Poster_astronaut

Вселенска катастрофа ненадејно се појавува и e причина поради којашто планетите го губат својот дом. Среќниот и мирен живот e нарушен, па затоа 10те планети немаат избор, мораат брзо да пронајдат нова галаксија.

Стани дел од екипата вселенски заштитници. Искористи ја својата храброст, креативност и упорност и врати го мирот во универзумот!

Пријави се и стани дел од екипа вселенски заштитници кои имаат задача да ги транспортираат планетите на безбедно.

Ти преку оваа игра ќе имаш можност да се запознаеш со еден од начините преку кои ќе можеш да научиш корисни вештини и да се стекнеш со нови искуства и познанства. Преку оваа игра ќе научиш за тимска работа, комунукациски вештини, лидерство и доверба.

ПРИЈАВИ СЕ И ТИ ЗА ЕДНОЧАСОВЕН ТИМСКИ ПРЕДИЗВИК НА СЛЕДНИОВ ЛИНК:

Пријавувањето изврши го најдоцна до 7 АВГУСТ (23:59)
Ги охрабруваме да се пријават сите млади од 16 до 22 години.

Локација: Парк на ФРАНКОФОНИЈАТА!
Ден: 9 АВГУСТ (вторник)
Време: 18:00 часот

Овој настан е организиран од Здружение на граѓани МЛАДИТЕ МОЖАТ преку проектот: Младински лидерски иницијативи со поддршка од Цивика Мобилитас.

За дополнителни информации, слободно пишете ни на [email protected] или на нашата Фејсбук фан страница.

30 минути до експлозија!

Gradski_park_Skopje_08

„Токсична материја” мистериозно се појавува во градскиот парк (парк Франкофонија). Опасноста е се поголема, а времето се пократко!

Биди и ти дел од “специјалната единица” која ќе го спаси паркот од експлозија. Искористи ја својата храброст, креативност и упорност бидејќи твојата улога ќе има голем придонес за спасување на паркот.

Пријави се и стани дел од тимот на „специјалната единица” кој има задача да ја пренесе „токсичната материја” на безбедно.

Ти преку оваа игра ќе имаш можност да се запознаеш со еден од начините преку кои ќе можеш да научиш корисни вештини и да се стекнеш со нови искуства и познанства.  Преку оваа игра ќе научиш за тимска работа, комунукациски вештини, лидерство и доверба.

ПРИЈАВИ СЕ И ТИ ЗА ЕДНОЧАСОВЕН ТИМСКИ ПРЕДИЗВИК НА СЛЕДНИОВ ЛИНК!

Пријавувањето изврши го најдоцна до 23 ЈУНИ (23:59)

Локација: Парк Франкофонија (Градски Парк)

Ден: 25 ЈУНИ (сабота)

Време: 18:00 часот

Овој настан е организиран од Здружение на граѓани МЛАДИТЕ МОЖАТ преку проектот: Младински лидерски иницијативи со поддршка на Цивика Мобилитас.

За дополнителни информации, слободно пишете ни на [email protected] или на нашата Фејсбук фан страница.

Çliroje idenë dhe ndërmerr aksion

coverOJI2алб

Je lodhur më nga problemet shoqërore? Mendon se është e kot çfardo që bën? Por, a ke tentuar? Çliroje idenë dhe ndërmerr aksion!

‘Të rinjtë munden’ i fton të gjithë të rinjtë nga Maqedonia që të inicojnë ndyshime në shoqëri, duke marrë pjesë në garën ‘Çliroje idenë’.

Çfarë duhet të bësh për të qenë pjesë e garës?

• Formo një tim (grup) prej 3 deri 5 të rinj entuziastë prej moshës 16 deri 26 vjeç

• Flisni për sfidat të cilat ju tangojnë juve dhe rrethit tuaj

• Propozoni zgjidhje për to

• Formuloni një plan përmes së cilit do të veproni gjatë zgjidhjes së problemit, në një nga këto sferat:

 • Arsim dhe kulturë
 •  Zhvillim i shoqërisë civile
 • Toleranca dhe jodiskriminimi
 • Politikat rinore dhe të drejtat e qytetarëve
 • Mjedisi jetësor
 • Migrimi
 • Punësimi

Si të bëheni pjesë e garës?

Plotësoni fletëparaqitjen deri më 20.03.2016, ora 23:59.

Fletëparaqitjen mund ta gjeni në këtë link

Pasi të ketë kaluar afati i aplikimit për këtë garë, 5 grupet me idenë më relevante (rëndësishme), më inovative dhe më të arritshme për realizim, do të vazhdojnë në fazën tjetër të projektit, në të cilën do të bëhen takime me mentor dhe konsultime për zhvillimin e idesë.

Gjatë muajit prill, 5 grupet do të kenë mundësinë që para publikut dhe komisionit të prezentojnë idenë e tyre dhe t’i bindin për rëndësinë e zgjedhjes së problemit dhe për kreativitetin e idesë së tyre. Më pastaj do të votohet për idenë më të mirë duke pas parasysh këto pika:

 • Rëndësinë e idesë
 • Inovacionin e idesë
 • Realizueshmërinë e idesë

Grupi që do të merr më shumë vota do të ketë mbështetjen dhe ndihmën e ‘Të rinjtë munden’ për realizimin e idesë dhe si shpërblim një udhëtim për gjithë grupin fitues.

Video më poshtë do t’u ndihmojë më lehtë si të mendoni alternativa për zgjedhjen e sfidave dhe problemeve në shoqëri.

Повик: „Ослободи ја идејата и преземи акција!“

cover

Преку глава ти е од општествените проблеми? Мислиш дека е залудно што и да направиш? Си се обидел ли воопшто? Ослободи ја идејата и преземи акција!

Младите можат ги повикува сите младите од Македонија да поттикнат општествена промена преку учество на натпреварот ОСЛОБОДИ ЈА ИДЕЈАТА.

Што треба да направиш?

 • Состави тим од 3 до 5 млади ентузијасти на возраст од 16 до 26 години;
 • Дискутирајте за предизвиците во заедницата кои ве засегаат вас;
 • Предложете решение;
 • Направете план преку кој ќе делувате при решавање на проблемот во однос на некоја од следниве области:
  • Образование и култура
  • Развој на граѓанско општество
  • Толеранција и недискриминација
  • Младински политики и граѓански права
  • Животна средина
  • Миграции
  • Вработување

Како да се пријавиш?

Преку пополнување на пријавата најдоцна до 20.03.2016, 23:59 часот.

Пријавата за учество можете да ја најдете на следниов линк.

По истекување на рокот за пријавување, 5те тима со најрелевантна, најиновативна и најизводлива идеја ќе продолжат во наредната фаза од проектот, при што ќе добијат поддршка за развој на идејата преку остварување менторски средби и консултации.

Во текот на месец април, на отворен настан, избраните 5 тима ќе имаат можност да ја презентираат својата идеја за иницијатива и да ја убедат публиката и жири-комисијата за потребата за решавање на проблемот и креативноста на понуденото решение. Притоа ќе се гласа за најдобрата идеја, водејќи сметка за:

 • Релевантност на идејата;
 • Иновативност на идејата;
 • Изводливост на идејата.

Победничкиот тим ќе добие поддршка од Младите можат за имплементирање на иницијативата и наградно патување за целиот тим.

Тимот на иницијатива изработи посебно видео. Видеото ќе ти даде насоки како да поднесете подобар предлог за решавање на општествениот предизвик.

За дополнилни информации обратете се кај Анита Николовска на:

[email protected]

078 313 931

ПОКАНА ЗА РЕГИОНАЛНИ ТРКАЛЕЗНИ МАСИ “Потребите на младите на локално ниво”

Poster-OSCE-StrumicaМисијата на ОБСЕ во Скопје и ЗГ Младите можат” ќе организираат 8 тркалезни маси ширум земјава за потребите на младите на локално ниво во 8 региони, во периодот од ноември-декември 2015.

Целта на тркалезните маси е да им се даде можност на младите како и останатите чинители во младинскиот сектор да го кажат своето мислење и да ги идентификуваат потребите и предизвиците со кои се соочуваат младите во нивната локална заедница.

Ќе ни претставува големо задоволство да Ве поканиме на седмата тркалезна маса која ќе се одржи на 3 декември во Струмица, 10:00 часот, х. Сириус.

Како претставици на тркалезните маси ќе присуствуваат членови на младински организации, подмладоци на политички партии, локалната самоуправа и индивидуалци.

Дополнително на тркалезната маса ќе биде промовирана публикацијата “Have your say” на Советот на Европа, комплетно преведена на македонски јазик.

Заклучоците и препораките од сите тркалезни маси ќе бидат споделени со сите релевантни чинители кои работат на полето на младите во Македонија.

На тркалезната маса ќе присуствуваат претставници од следните градови во регионот: Струмица, Радовиш, Валандово, Гевгелија и околните населени места. Организаторите ќе ги покријат патните трошоци во висина на повратен автобуски билет.

Ве молиме најавете го вашето присуство на [email protected] (072/237-070) и [email protected] (070/ 238-856)

Агендата за настанот можете да ја најдете на следниов линк.

Започна реализирањето на проектот „Зајакнување на училишната заедница во СУГС Никола Карев”

Poster GeorgiМладите можат во соработка со Фондација Конрад Аденауер започна со реализирање на првиот пилот проект од ваков вид кој има за цел да ја зајакне постоечките Училишни заедница на средните училишта Никола Карев и Георги Димитров во Скопје.
 
Преку проектот, учениците од заедницата ќе бидат поттикнати самите да креираат функционален и оддржлив модел на училишен совет целосно воден од учениците кој потоа ќе може да се реплицира во останатите училишта низ земјава.
 
Проектот ќе биде поделен во три фази:
 • Првата фаза ќе опфати градење на капацитети на 25 ученици кои ќе поминат низ серија од три модули на следниве теми: младинско учество, младински активизам, лобирање, застапување, модели за носење на одлуки итн.
 • Втората фаза ќе опфати 4 дневно стратешко планирање каде што учениците ќе можат креираат сопствен модел за функционирање на училишната заедница.
 • Третата фаза ќе опфати консултативни средби со сите засегнати страни во училиштето и процес на селекција на ново раководство.
Главната потреба за реализирање на проектот е непостоењето на стуктурурирани форми за вклучување на учениците во процесите на донесување на одлуки, каде што во ниту едно средно училиште го нема ова регулирано со своите статути, а само неколку средни училишта во земјата имаат неформални структури на средношколско организирање.

Ослободи ја идејата!

Ослободи ја идејата!

21 април, 17ч.  

Дом на АРМ

posterДен за младински активизам, ден за младински идеи, ден за младинско учество

„Ослободи ја идејата” е еднодневен настан  кој:

Инспирира младински активизам преку претставување на успешни примери за граѓански акции. На настанот свое излагање ќе имаат:

Даница Павловска – архитект и граѓански активист ( дел од иницијативата „Го сакам ГТЦ”)

Д-р. Ненад Марковиќ– доцент на Правен факултет „Јустинијан Први”

Вики Mладенова – член на Студентски пленум

 • Поттикнува младински идеи и учество преку претставување на 7-те предлог идеи од финалистите на истоимениот натпревар. На настанот 7 тима составени од млади луѓе ќе се натпреваруваат за најдобрата идеја. Победничката идеја ќе биде поддржана од Младите можат.

 Настанот е од отворен карактер. Сите присутни на настанот ќе имаа можност да гласаат за една од 8-те идеи финалисти.

На крајот на настанот ќе биде прогласена победничката идеја.