fbpx

Uncategorized

„Човек машина“ – Филип Петровски

Човекот цел еден век веќе не е природен. Одамна голем процент на луѓе всушност не се луѓе, туку ЛУДИ МАШИНИ, програмирани и упростени. Прв доказ за ваква теза и теорија е тоа дека се повеќе и повеќе нема луѓе што се емотивни, што ќе се соживеат едни со други, што ќе се разберат едни со други, што ќе раснат едни со други, што ќе имаат напредок едни покрај други, што ќе раснат во племенити луѓе. Туку се еден вид на…

0
Read More

„Хакирај-превенирај!“ – Марко Велковски

Менталното здравје е многу битно во секојдневниот живот. Тој е неопходен чинител врз кој ние како личности се градиме и развиваме. Ако немаме цврста подлога и психичка подготвеност ние би биле: збунети, гневни, тажни, анксиозни, агресивни, повлечени и осамени. Па сигурно се прашувате како би можеле да ја подобрите и зајакнете вашата психолошка состојба. Ќе почнам со наједноставниот пример, читањето на книги има бројни бенефити: го намалува стресот , ве опушта и релаксира од долгиот ден. Кога читате вие се…

0
Read More

„Хакирај-превенирај!“ – Клементина Аврамовиќ

Велев „не!“. Ечеше моето „престани“. Со сиот глас барав помош, а така сè повеќе се гушев. Бев немоќна. Сите мои сетила беа обземени, задушени моите крици, надмината мојата сила. Лежев така, со затегнати мускули од болка. Толку солзи да ја потопат и големата Шара, но не и доволно да ја згаснат експлозијата во мене. Последните сили ги потрошив велејќи „остави ме веќе, те молам“. Последната надеж замина со мојот последен крик. Потоа молкнав, се препуштив. Дозволив да ме обземе целата,…

0
Read More

„Посета на психолог во Македонија. Слобода или табу?“- Бојана Петрова

Никогаш не можев да разберам зошто одлуката да се посети психолог е толку тешка. Можеби клучно е тоа што добар дел од населението се уште не прави разлика меѓу психолог и психијатар. Да се обидеме да поедноставиме. Психијатарот е лекар кој лечи ментални болести и препишува лекови бидејќи посетувал медицинско училиште, а психологот е советодавец. Тој не лечи туку советува, бара решение на вашите проблеми кои може да вклучуваат анксиозност, депресија итн. Психологот е како пријател, кој го плаќаш (во…

0
Read More

„Врсничко насилство – булинг“ – Ангела Петрушевска

Менталното здравје кај децата е многу кревко и подложно на секој вид сила, закана,злоупотреба, заплашување или агресивно доминирање.Булингот ги претставува сите овие однесувања,кои можат да се распоредат во три типа на вербален,социјален и физички.Со развојот на технологијата се појавува и сајбербулинг во кој се користат телефони,интернет,емаил,социјални мрежи,слики за да се повреди или вознемири некого.Булингот може да се случува за време на училиште или после училишните часови. Претставува карактеристичен образец на повредување и понижување на другите, особено на оние кои се…

0
Read More

„Анкциозност, Депресија и Насилство“- Фросина Димоска

Зошто се одлучив да пишувам на овие теми? Кога станува збор за анкциозноста и депресијата пишувам затоа што сметам дека се проблем на 21 век иако постоеле откако постои и цивилизацијата , проблем кој со себе го носат товарот на модерното време и борбата за живот. За насилството не можам тоа да го кажам со оглед на фактот што долго време се занимавам со правото и сметам дека од секоаш ја имало и ден денес постои, некаде во поглеми размери…

0
Read More

„Менталното здравје во нашето секојдневие“- Рената Пенчова

Живеејќи во денешното современо општество човекот полека станува роб. Роб на своите мисли, технологијата, власта, работодавецот, а сето тоа негативно се изразува на неговото здравје. Секојдневните чекори кои ги превземаме, ризиците, надворешните фактори кои не се под наша контрола ни ја одземаат енергијата. Правиме работи кои никогаш вистински не сме ги сакале, но машински се однесуваме затоа што така ни налагаат правилата. Доброто ментално здравје значи сочувство, благосостојба, почит и самодоверба. Одржување на емотивната рамнотежа, здрава исхрана и јасно поставена…

0
Read More

„Анксиозност и депресија Како да излезеш од затворот на сопствениот ум?“ – Емилија Анчевска

Чувство на темнина и калустрофобија во сопстевената кожа. Потрага за излез од секојдневието и потреба за земање воздух, да токуму така, потреба за воздух, поленење на белите дробови со длабоко вдишување. Постојат одредени денови каде што ви изгледа дека се ви оди наопаку и дека сте „станале на лева нога“, но кога ќе дојде нов ден, таквото чувство сегуби се почнувате од почеток, како ништо да не се случило. Но, умот на анксиозната личност е нешто поинаку. За оние кои…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти