Волонтирај во најголемата младинска фондација во Германија!

Те интересира работа со млади? Сакаш да волонтираш во најголемата Германска младинска фондација?

Младите можат споделува можност за волонтирање која доаѓа од најголемата младинска фондација во Германија, Schuler Helfen Leben и е во времетраење од 13 месеци во Lübeck или Neumünster, Германија.
Времетраење: 13 месеци – средина на јули 2019 до средина на август 2020. (Вклучен е 26 дневен одмор)
Локација: Канцеларии во Lübeck или Neumünster

Идеална возраст за учесниците е од 18-23 години. Очекуваното ниво на учесниците на Германски јазик е минимум Б1, доколку е потребно, ќе бидат организирани понатамошни курсеви обезбедени од Schuler Helfen Leben.

Организацијата ги покрива сите директно поврзани трошоци со волонтирањето вклучивајќи ги: сместување, патни трошоци, педагошка поддршка, месечен џепарлак, виза, здравствено осигурување, обемна програма со семинари и останати неопходни трошоци.

Lübeck– Регионален координатор

Обврските на Регионалните координатори ќе вклучуваат подготовка на работилници и презентации кои ќе ги држат во училиштата ширум Германија на теми „Што е Балканот?“, „Што е Сирија?“, „Зошто е важен граѓанскиот активизам таму?“ и инфо штандови за млади, нивно информирање и поттикнување на младински активизам.

Потребни квалификации се:

 • Презентациски и комуникациски вештини
 • Љубопитност и емпатија
 • Самостојност и издржливост
 • Самодоверба и одговорност
 • Толеранција и сочуство
 • Интерес за работа со деца и млади
 • Основни технички вештини (автомобил, компјутер и сл.)
 • Возачка дозвола Б категорија
 • Најмалку B1 познавање на германскиот јазик

Lübeck – Координатор за кампањи

Одговорности на волонтерот за позицијата координатор за кампањи ќе бидат:

 • Планирање и реализација на кампања
 • Дизајн на материјали за принт, видеа и слично
 • Техничка администрација на веб страна
 • Работа со Фотошоп, InDesign и видео едитирање
 • Продукција на видеа и содржина за социјални мрежи

Потребни квалификации:

 • ИТ знаење и разбирање на неколку хадверски и софтверски апликации
 • Креативност
 • Тимски работник
 • Сензитивност и толерантност
 • Возачка дозвола Б категорија(до старт од волонтерството)

Neumünster – волонтер

Одговорностите на волонтерот ќе бидат:

 • Поддршка во планирање, спроведување и евалуација на почетен и завршен семинар
 • Поддршка во планирање, спроведување и евалуација на интернационални средби и академии
 • Однос со јавност
 • Поддршка на локални млади во развивање проекти и спроведување

Потребни квалификации:

 • Можност да работат во тим
 • Самодоверба и одговорност
 • Емпатија и толерантност
 • Желба да работат со млади
 • Основни познавања на компјутерски програми
 • Искуство со волонтирање во младински организации, планирање и спроведување активности како работилници/семинари

Начинот на аплицирање е со испраќање на следните документи:

 • Пополнет апликациски формулар
 • Мотивациско писмо со содржина не повеќе од една или две страни. Во него објаснувате зошто одлучивте да аплицирате, од каде ви доаѓа мотивацијата и зошто токму вие сте вистинската личност за да волонтера на оваа можност
 • Табеларно CV
 • (Незадолжително) Сертификати, квалификации од проект, работно искуство и слично

Документите се испраќаат на мејлот [email protected].
Рок за аплицирање: февруари 17ти, 2019та

Повеќе информации на линковите подолу:

Lübeck: https://tinyurl.com/yauvh6xt
Neumünster: https://tinyurl.com/yavn95lo

Доколку сте заинтересирани за аплицирање или имате дополнителни прашања, обратете нѝ се на [email protected] или на формата подолу.

[wpforms id=”2773″]