Овој август повеќе од 50 млади од 11 различни земји дојдоа во Олде Вехте, Холандија, за да ги подобрат своите вештини за комуникација и тимска работа. Можеби звучи многу возбудливо, но сепак е предизвик. Сите сме од различни земји и сите ние имаме различни средини, така што да се снајдеме и да се разбереме едни со други не е толку лесно како што изгледа. Замислете Литванец, Португалец и Холанѓанец што живеат заедно: всушност, тоа се случува во Олде Вехте. Одеднаш, започнувате да зборувате на Англиски, пеете на Шпански и да гестикулирате како Италијанец. Потоа ќе почнете да јадете леб со чоколадни трошки, пица со ананас и колбаси за појадок. Но, не само тоа, ќе сфатите дека сте многу повеќе од вашето село или вашата земја, вие сте дел од многу поголема заедница која е Европа. Затоа нашата главна цел беше да се предизвикаме себеси и да се обидуваме да ги надминеме нашите внатрешни стравови.

Првиот страв со кој се соочивме беше да ги запознаеме новите луѓе од цела Европа, да ги разменуваме нашите мисли и идеи со нив користејќи странски јазик. Следниот голем предизвик беше секој ден да работиме во различни тимови и да се дружиме со различни личности и различни начини на размислување. Моравме да научиме да ја оставиме нашата гордост на страна и да работиме како тим, да прифаќаме и поддржуваме други идеи, а исто така и да ги комбинираме. Пример за активност во која требаше да го направиме ова беше создавање заедничка визија за светот со четири различни луѓе во само една слика. Од ден на ден, успеавме да го надминеме секој проблем и да уживаме во оваа прекрасна размена. Секојдневно поминувавме низ различни активности и игри, со цел да ги подобриме нашите вештини за комуникација и тимска работа, со цел да разбереме дека превземањето иницијатива е неопходно во нашиот секојдневен живот. По една недела во безбедноста на балонот “Олде Вехте” отидовме да ја ставиме целата теорија и исходите од првата недела во пракса. Ако програмата “Back 2 Basics” може да се опише и сумира со два збора, тие би биле “искуство на отворено” (OE). Со години, оваа размена ги турка границите на она што нејзините учесници можат да го направат, а тоа ќе го направат само кога ќе излезат во надворешната, вистинска средина. Надворешната активност започна како многу едноставна идеја за ставање на учесниците во атмосфера слична на опстанокот во која тие се принудени да заработуваат пари, храна и да наоѓаат место за спиење буквално со ништо во своите раце. Идејата зад проектот беше да се подготват учесниците за различни животни предизвици и ситуации, бидејќи надворешната активност е, едноставно, симулација на самиот живот. Надворешното искуство оваа година се состоеше од 4 последователни дена, во текот на кој на ниту еден учесник не му беше дозволено да ги носи својот телефон или паричник. Користејќи го само она што го научиле, и нивните умови, младите заработуваа пари, храна и засолниште додека се забавуваа по пат.

Покрај преживеаниот аспект на надворешната активност, ваквото искуство помага во развојот на различни претприемачки вештини како што се работењето како тим, развој на втор јазик, продуктивност, внимателно планирање и многу повеќе. Оваа година не беше исклучок во однос на другите години, бидејќи надворешната активност се покажа како голем успех каде што сите научија нешто и направија спомени кои сигурно ќе траат за живот. За време на надворешната активност, учесниците поминаа низ Холандија и ова им даде можност да им се обратат на холандските луѓе и да ги разберат разликите со своите земји. Една од најголемите разлики помеѓу животот што некои можат да ја видат е дека системот во Холандија ги тера луѓето да се чувствуваат сигурни, не само поради бројните можности што ги нудат, туку и поради инфраструктурата. Патувањето со велосипед е попристапно и им овозможува на сите да уживаат во убавината на холандската дивина. Градовите исто така си имаат своја убавина, не може да поминете на некоја улица или зграда а да не знаете по кого е именувана. Сè на сè, Холандскиот начин на живот им помага на младите луѓе како нас да го видат светот на подруг и пософистицирн начин.

За време на размената, сите добија многу нови искуства. Ние ги развивавме нашите комуникациски вештини со изнаоѓање заеднички интереси и теми за кои може да разговараме со секого. Со тоа се запознавме со многу различни култури. Исто така имавме можност да научиме нови традиционални танци од цела Европа!

Ова искуство нè инспирираше да преземеме иницијатива. Повратните информации што учесниците ги добиваат ги инспирираат не само нив, туку и сите луѓе што ги запознаа. Сето ова води до еден маѓепсан круг за подобрување на самите себе и нашите претприемачки вештини. Како што се приближуваше крајот на младинската размена,учесниците ја сфатија важноста на тимската работа, пријателството и тргнувањето на предрасудите, кои всушност беа најважните вредности на младинската размена.