Младинска размена: Pink for girls, blue for boys

girl-or-boy

Ноември 7-15. 2016. Лесковац, Србија.
Цел на размената: Побивање на предрасудите за родовите, родовите улоги и како тие влијаат во нашите животи.

Повеќе информации за повикот можете да најдете на следниов линк.

Повикот е отворен за сите млади на возраст од 18-30 години.
Сите трошоци за пат, сместување и храна се покриени од организаторите.

Аплицирај со пополнување на АПЛИКАЦИСКАТА ФОРМА

Пополнетата апликација испрати ја на – [email protected]

Рокот за аплицирање е до 16 октомври 2016

[Повик] Младински тренинг во Ерменија

Mожност за аплицирање на тренинг во рамки на Еразмус+ програмата.
Тренингот ќе се одржи од 11 до 19 декември во Ерменија.
Сите трошоци за пат, сместување и храна се покриени од страна на програмата Еразмус+
Повеќе информации за тренингот има во инфо пакетот.
Секој заинтересиран нека ја пополни апликациската форма и нека ја испрати на [email protected]
 
Рокот за аплицирање е петок – 07.10.2016

Итно поништување на изборите за Претседател на СПУКМ и креирање услови за фер и демократски избори

Здружението на граѓани Младите можат, каде поголем дел од членовите се студенти и кое се залага за учество на младите во сите општествени процеси, апелира на поништување на вчерашните избори за Претседател на СПУКМ, кои ги смета за нефер и недемократски.

studentski-izbori-2016.pg

Имено, при вчерашниот избирачки процес, како што известуваат медиумите, претставниците на Студентскиот пленум, како и самите студенти, на студентите на УКИМ им било скратено правото на тајно гласање, бидејќи на избирачките места не биле обезбедени соодветни паравани за гласање. Дополнително, изборната комисија ја сочинувале нелегитимирани членови, наводно назначени од страна на СПУКМ, на чело со Кирил Спировски, кој веќе две години е нелегитимен студентски претставник со истечен мандат за таа функција. На самите избирачки места не постоела јасна евиденција на студентите кои имаат право да гласаат на тоа избирачко место, ниту пак на студентите кои веќе го оствариле правото на глас. Гласачките ливчиња не биле соодветно означени за да се потврди нивната валидност, а и самите кутии за гласање биле облепени за да не може да се види содржината на истите. Дополнително, по затворање на избирачките места, гласачките кутии биле насилно изнесени и пренесени до канцеларијата на СПУКМ, каде со полициска интервенција се спречил пристапот на студенти.

Исто така, Младите можат најостро го осудува третманот на полициските сили кон студентите кои се обидоа да го бојкотираат процесот на избор на нов Претседател на СПУКМ поради непостоењето услови за фер, партиципативен и демократски избор.

Вчерашните случувања беа директен удар кон студентските права, како и кон правата на сите млади од Македонија да учествуваат во процесите во земјата. Ваквата состојба во земјата создава загриженост за понатамошниот развој на младинското учество и младинскиот активизам.

Апелираме до сите засегнати страни, вклучувајќи ги избирачката комисија на СПУКМ, ректорот во заминување Велимир Стојковски и идниот ректор Никола Јанкуловски, да се поништат вчерашните избори и да се обезбедат услови за демократски избор на Претседател на СПУКМ, почитувајќи го правото на студентот и каде најстрого ќе се внимава на принципите на тајно гласање, транспарентност и целосна инклузивност на студентите.

Дополнително, ги повикуваме студентите, студентските и младинските организации и целата академска заедница да инсистираат за креирање услови за спроведување процес за избор на лидер на претставничкото тело на студентите, како и на целосна вклученост во истиот.

Revive the entrepreneurship in yourself

Five young enthusiasts, inspired by the Youth exchange “Just arrange It”,  came to idea to share their motivation trough organizing motivational event that went under the name “Revive the entrepreneur in yourself”.

DSC_0180The event took place in the café “Децата од нашата улица” on the 24 of April, where 5 young entrepreneurs from Macedonia, shared their inspirational story about how they become what they are today. Our speakers, were also answering questions from the audience and had a non-formal conversations with the participants on the networking cocktail after the event.

DSC_0257

The event was visited by more than 40 youngsters who, as we hope, had gathered enough motivation and tips to pursue their dreams and to start their own entrepreneurship story.

“Just arrange It” was a Youth exchange, which main topic was social entrepreneurship, organized and implemented by the Cherry group organization in partnership with CSO Youth Can, from Macedonia.

Обука заподигнување на свеста за појавата на психо-физичко насилство помеѓу средношколците.

Print

Група млади лидери, во рамките на иницијативата „Крени глас за промена, спушти рака за насилство“, имплементирана од Здружението на граѓани „Младите можат“ од Скопје и Здружението за граѓански активизам „ФОРУМ 16“ од Битола, ве покануваат да учествувате на еднодневна обукa за подигнување на свеста кај средношколците за појавата на психо-физичко насилство помеѓу средношколците.

Обуката е наменета за сите мотивирани и заинтересирани средношколци со ентузијазам за промена на моменталната состојба во нивното училиште. Обуката ќе се одржи на 10.03.2016 во Скопје.

За време на обуката учесниците ќе имаат можност да споделуваат мислења и искуства, да се запознаат со причините и последиците од психо- физичкото насилство во училиштата и заеднички да генерираат идеи за намалување на степенот на насилство.

По обуката, сите учесници ќе имаат можност да го пренесат стекнатото знаење со своите соученици, преку спроведување на кратки презентации.

Сите заинтересирани можат да аплицираат за учество на обуката најдоцна до 07.03.2016 до 23:59, со пополнување на апликациската форма која се наоѓа на следниов линк.

Патните трошоци за учесниците надвор од Скопје ќе бидат надоместени.

 

Оваа активност е дел од проектот „Младинска информираност“ на Националниот младински совет на Македонија, поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско општество, кој го спроведува Фондацијата Отворено општество – Македонија

фо

ус

Покана за регионални тркалезни маси: “Потребите на младите на локално ниво”

Poster-OSCE - Kav&BitЌе ни претставува големо задоволство да Ве поканиме на четвртата и петтата тркалезна маса кои ќе се одржат на:

 • 23 ноемви во Кавадарци, 10:00 часот Фени
 • 24 ноември во Битола, 10:00 часот, х. Милениум Палас.

Целта на тркалезните маси е да им се даде можност на младите како и останатите чинители во младинскиот сектор да го кажат своето мислење и да ги идентификуваат потребите и предизвиците со кои се соочуваат младите во нивната локална заедница.

Како претставици на тркалезните маси ќе присуствуваат членови на младински организации, подмладоци на политички партии, локалната самоуправа и индивидуалци.

 

Дополнително на тркалезната маса ќе биде промовирана публикацијата Have your say на Советот на Европа, комплетно преведена на македонски јазик.

Заклучоците и препораките од сите тркалезни маси ќе бидат споделени со сите релевантни чинители кои работат на полето на младите во Македонија.

На тркалезната маса ќе присуствуваат претставници од следните градови во регионот: Битола, Прилеп, Ресен и околните населени места. Организаторите ќе ги покријат патните трошоци во висина на повратен автобуски билет.

Ве молиме најавете го вашето присуство на [email protected] (072/237-070) и [email protected] (070/ 238-856)

Тркалезните маси се организирани “Младите можат” и Мисијата на ОБСЕ во Скопје за детектирање на потребите на младите на локално ниво во 8 региони, во периодот од ноември-декември 2015.

Make a change: Be a VOLUNTEER! Vol. 3

Make a change-AlbPër shkak të besimit në vullnetarizëm si mjet për nxitje të ndryshimeve shoqërore dhe zhvillimit personal, Youth Can – Младите можат për herë të tretë po organizojnë projektin  „Make a change: Be a VOLUNTEER! Vol. 3”.

Qëllimi i projektit është forcimi i shoqërisë përmes kyçjes së të rinjve në procesin e vullnetarizmit. Përvojat e mëhershme me këtë projekt na dëshmuan nevojën për kyçje më të madhe së të rinjve në aktivitete vullnetare, dhe kjo është motivimi kryesor që për herë të tretë të i ftojmë të rinjtë të marrin pjesë në projektin dhe përmes një seri trajnimesh të mësojnë për konceptim e vullnetarizmit, të mësojnë më tepër për atë se çka është udhëheqësia dhe puna ekipore,  të fitojnë aftësi për punë në tim që pastaj ata vetë, të ndarë në grupe, të iniciojnë ndryshim në bashkësitë e tyre. Natyrisht, gjatë këtij procesi, Youth Can – Младите можат do të jenë ata të cilët do të jenë këtu për të ju ndihmuar, përkrahur dhe ndarë përvojat e veta me ju.

Thirrja është për gjithë nxënësit e shkollave të mesme dhe për studentë të moshës 16-22 vjeçare, të cilët kanë përvojë të vogël apo fare nuk kanë përvojë në sektorin qytetarë dhe në zbatimin e aksioneve vullnetare.

Nëse jeni të interesuar, mbusheni formularin për aplikim, të cilin mundeni ta gjeni në këtë link.

Afati për aplikim është deri më 24.11.2015, ora 23.59. Për këtë arye, mos humb kohë dhe dërgoje aplikacionin tënd qysh prej sot!

Ja çka të pret nëse paraqitesh

 • Moduli parë: “Vullnetarizmi dhe zhvillimi personal” 28-29 Nëntor
 • Moduli dytë: “Pune ekipore dhe aftësitë për teambuilding” 12-13 Dhjetor
 • Moduli tretë: “Detektimi i problemeve dhe planifikimi i iniciativave” 19-20 Dhjetor
 • Moduli katërt: “Implementimi i iniciativave vullnetare” Dhjetor – Mars

 Suksesi si duket është i lidhur me aksionin, dhe për atë paraqitu dhe përgatitu për aksion që pozitivisht do të ndikojë në bashkësinë tënde. Bën ndryshim, bëhu vullnetar! 

Повик за вклучување во процесот за зајакнување на Училишната заедница

Poster GeorgiМладите можат и Фондација Конрад Аденауер, во соработка со СУГС Георги Димитров, започнаа со реализирање на првиот пилот проект од ваков вид кој има за цел да ја зајакне постоечката Училишна заедница на средното училиште Георги Димитров во Скопје.

Преку проектот, учениците ќе ги зајакнат своите капацитети за раководење со Училишната заедница и ќе бидат поттикнати самите да креираат функционален и оддржлив модел  целосно воден од учениците кој потоа ќе може да се реплицира во останатите училишта низ земјава.

За таа цел, ги повикуваме средношколците од СУГС Георги Димитров, да аплицираат за учество во процесот за зајакнување на Училишната заедница и да добијат можност да бидат дел од раководните структури на истата.

Проектот ќе биде поделен во три фази:

 • Првата фаза ќе опфати градење на капацитети на 25 ученици преку серија од три обуки:
  -> Обука за младинско учество и младински активизам;
  -> Обука за лобирање и застапување и процеси на носење на одлуки;
  -> Симулација на функционирањето на Училишната заедница.

  *сите три обуки ќе бидат дводневни и ќе се реализираат во Скопје. Присуството на сите обуки е задолжително, а вклучените во проектот ќе бидат ослободени од настава во петок за време на одржување на обукитe.

 • Втората фаза ќе опфати 4 дневно стратешко планирање каде што учениците ќе можат креираат сопствен модел за функционирање на училишната заедница.
 •  Третата фаза ќе опфати консултативни средби со сите засегнати страни во училиштето и процес на селекција на ново раководство.

Ве охрабруваме да се пријавите да бидете дел од проектот со пополнување на апликациската форма, најдоцна до 30.10 (петок).

По истекување на рокот, врз основа на пополнетите апликации, одредени кандидати ќе бидат повикани на интервју.

Силно веруваме во вашиот потенцијал и уверени сме дека проектот ќе ви даде можност да се стекнете со вештини и знаењa преку кои ќе можете да управувате со Училишната заедницата.

Повик за вклучување во процесот за зајакнување на Училишната заедница

Младите можат и Фондација Конрад Аденауер, во соработка со СУГС Никола Карев, започнаа со реализирање на првиот пилот проект од ваков вид кој има за цел да ја зајакне постоечката Училишна заедница на средното училиште Никола Карев во Скопје.
Преку проектот, учениците од ќе ги зајакнат своите капацитети за раководење со Училишната заедница и ќе бидат поттикнати самите да креираат функционален и оддржлив модел на училишен совет целосно воден од учениците кој потоа ќе може да се реплицира во останатите училишта низ земјава.
За таа цел, ги повикуваме средношколците од СУГС Никола Карев, да аплицираат за учество во процесот за зајакнување на Училишната заедница и да добијат можност да бидат дел од раководните структури на истата.
Проектот ќе биде поделен во три фази:

 • Првата фаза ќе опфати градење на капацитети на 20-25 ученици преку серија од три обуки:
  -> Обука за младинско учество
  -> Обука за активизам и процеси на носење на одлуки
  -> Обука за лобирање и застапување
  *сите три обуки ќе бидат дводневни и ќе се реализираат во Скопје. Вклучените во проектот ќе бидат ослободени во петок за време на одржување на обукитe.
 • Втората фаза ќе опфати 4 дневно стратешко планирање каде што учениците ќе можат креираат сопствен модел за функционирање на училишната заедница.
 •  Третата фаза ќе опфати консултативни средби со сите засегнати страни во училиштето и процес на селекција на ново раководство.

Ве охрабруваме да се пријавите да бидете дел од проектот со пополнување на апликациската форма, најдоцна до 23.09 (среда).
По истекување на рокот врз основа на пополнетите апликации ќе бидете повикани на интервју.

Силно веруваме во вашиот потенцијал и уверени сме дека проектот ќе ви даде можност да се стекнете со вештини и знаењa преку кои ќе можете да управувате со Училишната заедницата.

Вклучи се, препознај, делувај!

Здружението на граѓани Младите можат во соработка со Фондацијата Конрад Аденауер, започна со имплементирање на проектот „Вклучи се, препознај, делувај!“. Проектот ќе биде реализиран во периодот февруари- мај 2015 година.

Целта на проектот е да се шират вредностите на ЕУ и да се придонесе кон приоритетите на Стратегијата за млади на ЕУ (2010- 2018), поконкретно во областите на граѓанско вклучување, едукација и волонтеризам. Проектот исто така цели кон зголемување на интеркултурната соработка меѓу младите во средните училишта во Македонија.

Проектот ќе опфати три средни училишта, со мешан етнички состав, на територијата на град Скопје.

Неформалните методи на образование ќе бидат главните алатки употребени во проектот. Учениците ќе имаат можност да се запознаат со вредностите на ЕУ и со придобивките од нивно вклучување во граѓанскиот сектор.

Вкупно 75 млади ќе добијат можност да работат во мешани тимови директно на решавање на проблеми кои тие самите ќе ги детектираат за време на тренингот. На овој начин учесниците ќе можат да ти применат вештините кои ги стекнале и да влијаат на локално ниво.

Очекувано е тренингот, од една страна да ги зближи учениците од различни етнички и религиски позадини и од друга страна да ја зголеми мотивацијата и компетенцијата кај младите, а како последица на тоа тие да станат активни во својата заедница, прифаќајќи ги вредностите на ЕУ во однос на граѓанското вклучување, едукација и волонтеризам.